El govern aprova el tope al gas sense el permís de la comissió europea

El Govern ha celebrat avui un Consell de Ministres extraordinari per a aprovar el Reial decret llei que estableix amb caràcter temporal un mecanisme d’ajust de costos de producció per a la reducció del preu de l’electricitat en el mercat majorista.

La mesura, que compta amb l’aval del Ministeri de Transició Ecològica, el Ministeri d’Hisenda, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i el Ministeri d’Inclusió, inclou una sorprenent disposició final dècima sobre la seva entrada en vigor, que no es durà a terme fins que la Comissió Europea atorgui la seva autorització al mecanisme, un extrem que encara no s’ha produït malgrat que el departament de Teresa Ribera va confirmar fa uns dies oficialment que el tenia.

La vicepresidenta Ribera i el ministre portuguès, José Duarte, van aconseguir un acord amb la comissària de Competència, Margrethe Vestager, el passat 26 d’abril però des de llavors no han aconseguit el vistiplau definitiu de la Comissió i, per tant, aquesta rebaixa de la tarifa per als consumidors adscrits al PVPC no arribarà aquest mes de maig.

La mesura, no obstant això, coincideix amb un intent de la Comissió Europea d’ampliar  aquest mecanisme a la resta de països europeus, la qual cosa ha provocat una enorme sorpresa en el sector ja que podria incrementar el consum de gas en un moment de risc de subministrament.

El topall al gas es configura com un mecanisme d’ajust del cost de producció de les tecnologies fòssils marginals, que té com a efecte una reducció equivalent a aquest ajust en les ofertes que aquestes tecnologies realitzen en el mercat, amb la consegüent reducció del preu de cassació.

La mesura, segons explica el text del Govern, suposa que les centrals recuperen tots els seus costos -com fins ara- sense alterar l’ordre de mèrit del mercat. La proposta a més asseguren no implica de cap manera un incentiu, sobre-retribució o subvenció per a aquestes tecnologies.

Transició Ecològica a més ha fixat un mecanisme variable molt allunyat dels 30 euros/ MWh que va plantejar en un primer moment a la Comissió i aquest tipus començarà amb un valor de 40 euros/ MWh que s’anirà incrementant en graons mensuals successius de 5 euros/ MWh fins a aconseguir un màxim de 70 euros l’últim mes d’aplicació d’aquesta mesura.

Aquest canvi suposa que la rebaixa del rebut que arriba als consumidors serà molt de menor del que es preveu en un primer moment pel Govern que va calcular un descompte de fins al 30%.

La repercussió a més no s’ha fet esperar i en els mercats de futurs, el preu de l’electricitat ja puja avui fins a un 6% per als últims mesos de l’any en què durarà aquest mesura per l’increment previst del preu del gas en aquest moment.

Un altre element que incorpora aquest paquet és l’ús de les anomenades rendes de congestió entre Espanya i França per a minorar el cost de l’ajust, ja que portarà una important reducció del preu de cassació marginal en la zona espanyola com en la portuguesa i provocarà un increment del flux exportador. Per a això s’ha habilitat una via excepcional per a poder fer un ús d’aquestes interconnexions.

El Govern ha aprofitat aquest Reial decret llei per a modificar el sistema d’acolliment en matèria de protecció internacional, per a donar suport a la celebració de la trobada d’emprenedors South Summit mitjançant incentius fiscals.

Com podem ajudar-te?

Necessites un pressupost? En cas de dubte estarem encantats de parlar amb tu.