CEOE y ATA plantegen una quota d’autònoms entre 205 i 400

La proposta de ATA estableix, per a 12 trams d’ingressos, les bases de cotització i les quotes a aplicar de manera progressiva en els pròxims tres anys, a partir de 2023 fins a 2025, any en què es revisaria l’acord. Les associacions empresarials aclareixen en el seu comunicat que la proposta considera com a ingressos reals aquells «rendiments nets (ingressos menys despeses) més quotes a la Seguretat Social menys el percentatge de despeses», que s’acordarà en funció de la tipologia d’autònoms.

De la mateixa manera, aquesta proposta manté «pràcticament» l’enviada pel Govern el 28 de febrer, fins a uns ingressos de 1.300 euros i exceptuant que les bases del tercer tram (de 900 euros al SMI) i del quart tram (del SMI a 1300 euros) que s’incrementen a 960,6 i 1.150 euros respectivament. Es respecta també la proposta que els autònoms societaris, religiosos i els familiars col·laboradors, sense rendiments, «amb pèrdues o ingressos inferiors al SMI, se situïn en el tercer tram i abonin una quota de 264,55 euros», la qual cosa suposa una rebaixa sobre la quota actual corresponent a la base de cotització en vigor.

Una altra modificació respecte a la proposta del Govern és que als autònoms els ingressos dels quals estiguin per sobre del SMI fins als 1.500 euros, per als quals es fixa una base de cotització de 1.150 euros, no veurien incrementada la quota en els pròxims tres anys. A partir de la xifra dels 1.500 euros, la base per tram es va incrementant de 150 en 150 euros, des d’una base de 1.150 euros fins a una base de 2.050 euros per als autònoms amb ingressos per sobre de 3.620 euros. Les quotes corresponents s’incrementen en 0,7% anual cada any per al tram de 1.500 euros i, a partir d’aquest tram, s’incrementen des d’un 2% cada any fins a un 12% per al tram més alt que pagarà 400 euros de quota en 2025.

Tot això amb la condició que «l’autònom pugui modificar la seva base de cotització fins a sis vegades a l’any, es destope la base per als majors de 47 anys i s’entengui que aquest sistema és de bases, vol dir que l’autònom podrà triar lliurement cotitzar per una base superior a la que li correspon amb l’única limitació de la base de cotització màxima existent», han aclarit.

Per a ATA, aquesta proposta està emmarcada en els termes establerts en l’últim acord de juliol de 2021 amb els agents socials i organitzacions d’autònoms, i s’ha elaborat «tenint en compte el context d’incertesa econòmica actual i l’impacte de la pujada generalitzada dels costos i preus que afecten i dificulten l’activitat dels autònoms. Molts d’ells, encara lluny d’haver-se recuperat de les conseqüències de la pandèmia al nostre país». Malgrat el malestar de ATA per no haver participat en les negociacions, tornen a la taula amb la finalitat de complir amb el promès amb Brussel·les i l’acord de Pensions de 2021. «Esperem resposta», ha escrit Lorenzo Amor en la seva Twitter en referència una contestació per part del Govern. Per a les associacions empresarials, aquesta proposta «es compleix tant amb els objectius que ens vam donar al juliol com amb els compromisos adquirits amb Brussel·les en el Pla de Resiliència, i que, donada la situació actual, és l’única que planteja una reforma assumible per als autònoms sense menyscabar la seva protecció social, la sostenibilitat del sistema i la pròpia sostenibilitat financera del col·lectiu i, per tant, la seva capacitat de continuar creant riquesa i ocupació».

(El Economista, 21-04-2022)

Com podem ajudar-te?

Necessites un pressupost? En cas de dubte estarem encantats de parlar amb tu.