Les pensions no contributives, viduïtat, orfandat o invalidesa pujaran un 15%

El Govern de coalició de PSOE i Unides Podem va salvar in extremis i sumit en un caos de votacions el projecte de llei que donarà suport als plans de pensions d’ocupació amb el suport del Grup Mixt, a més de l’abstenció de Vox i EH-Bildu. La votació en la Comissió va tirar endavant per l’error del PSOE, que va votar diverses esmenes no pactades del seu soci de Govern, Podemos, que no tenia intenció de recolzar. Entre elles, el destope de les bases de cotització, la pèrdua de l’exempció de cotitzacions en les aportacions empresarials i la limitació a la meitat de les deduccions i les reduccions en l’IRPF a les aportacions dels plans, equiparant-les a les previstes per als treballadors autònoms per plans d’ocupació simplificats.

Prèviament, el PSOE havia pactat amb Bildu pujar les pensions no contributives, viduïtat, orfandat o invalidesa un 15% com a requisit per a facilitar el seu vot positiu, encara que finalment van obtenir la seva abstenció per a no obstaculitzar el tràmit després d’haver aconseguit, segons va confirmar en un comunicat, “un acord amb el Govern per a elevar les quanties de les pensions no contributives”. Aquesta mesura serà inclosa en el nou decret anticrisi que el Govern aprovarà pròximament, i com a mínim es prorrogarà fins al 31 de desembre de 2022, quan siguin els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023 els que hagin de determinar la revaloració d’aquestes. “Gràcies a aquest acord, els pensionistes veuran incrementades entre 60 i 100 euros”, va assenyalar el diputat de Bildu, Iñaki Ruiz de Pinedo.

Així mateix, l’acord aconseguit amb aquesta formació contempla que aquests plans no minvaran els ingressos de la Seguretat Social, per la qual cosa no aniran a costa del sistema públic de pensions, un dels principals temors dels moviments de pensionistes, i fins i tot d’Unides Podem, soci del Govern, que ha celebrat aquesta mesura.

Ja a proposta de Cs i el PDeCAT, el projecte inclourà una desgravació per a les empreses en l’Impost de societats, que podran deduir-se de la seva quota íntegra fins al 10% de les aportacions que facin a favor dels seus treballadors amb retribucions inferiors a 27.000 euros bruts. A partir d’aquesta xifra, la deducció serà sobre la part proporcional de les aportacions que corresponguin a una retribució bruta d’aquest límit. Malgrat que inicialment la proposta de Cs per a aquesta deducció era d’un 15% de les aportacions, l’acord deixa la deducció en el 10% de les aportacions, tal com plantejaven també en les seves esmenes el PP, Vox i el PDeCAT.

D’altra banda, també a proposta de Ciutadans, es modifica la regulació de la Comissió de control especial dels plans de pensions per a exigir als seus integrants almenys 10 anys d’experiència en la gestió de fons o plans de pensions, i s’evita que els membres designats pel Govern tinguin dret a veto per a determinades decisions. Fins ara, el projecte establia que qualsevol canvi en la política inversions sobre l’exercici del dret d’impugnació d’acords socials necessitava l’aprovació dels membres designats pel Ministeri de Seguretat Social, clàusula que es modifica perquè sigui suficient amb la majoria d’aquests.

Respecte a l’embolic de la votació en la Comissió de Treball, el PSOE va entendre que estava davant una esmena transaccional i va votar a favor, però per error estava donant suport al destope de les bases màximes de cotització. Res més adonar-se, des de la bancada socialista va reclamar repetir la votació, però el president de la Comissió, Antón Gómez-Reino, d’Unides Podem, va rebutjar aquesta possibilitat a instàncies del lletrat, i ha emplaçat als socialistes a plantejar un vot particular. “Passaré a la història”, va comentar després de la votació la portaveu del PSOE en el Pacte de Toledo, Mercé Perea.

Fonts socialistes han confirmat que finalment presentarà un vot particular amb vista al debat de la llei en el Ple del Congrés, previst el dijous de la setmana vinent. La seva intenció és excloure aquestes esmenes que va secundar per error, i per a corregir-ho necessitarà que el seu vot particular sigui aprovat per majoria. Si no ho aconseguís, la llei amb el destope es remetrà al Senat i allí els socialistes tindrien una altra oportunitat de rectificar-ho presentant una esmena i guanyant la votació.

(La Razón – 03/06/2022)

Ves al contingut